آرتروز چیست؟
آرتروز یا استئوآرتریت (OA) شایع ترین شکل آرتریت است. این بیماری که مفاصل بدن را درگیر می کند بیشتر در دست ها ، زانوها و لگن رخ می دهد.
در طی این بیماری غضروف داخل مفصل بطور تدریجی فرسوده و تخریب می شود ، در این شرایط استخوان زیرین شروع به تغییر می کند. این تغییرات معمولاً به کندی ایجاد می شوند و با گذشت زمان بدتر می شوند. OA می تواند باعث درد، سفتی و تورم مفصل مبتلا شود. در برخی موارد آرتروز مفصلی باعث کاهش عملکرد و ناتوانی می شود.
آرتروز مفصل زانو ، آرتروز لگن و آرتروز مچ دست از شایع ترین انواع آرتروز هستند که افراد را مبتلا می کنند.
علائم آرتروز چیست؟
- درد در مفصل مبتلا
- سفتی و سختی مفصل
- کاهش دامنه حرکتی یا انعطاف پذیری مفصل
- تورم مفصل مبتلا
- التهاب در مفصل
استئوآرتریت ناشی از آسیب یا تجزیه غضروف مفصل بین استخوان ها است.
عوامل خطر برای آرتروز چیست؟
- آسیب یا استفاده بیش از حد، مانند خم شدن زانو و فشار مکرر روی مفصل، می تواند به مفصل آسیب برساند و خطر OA را در آن مفصل افزایش دهد.
- خطر ابتلا به آرتروز با افزایش سن افزایش می یابد، بطوری که بیش از ۸۰ درصد از افراد مبتلا به آرتروز در سنین بالای ۶۵ سال قرار دارند.
- چاقی و وزن اضافی فشار بیشتری بر مفاصل، به ویژه مفاصل تحمل کننده وزن مانند لگن و زانو وارد می کند.این استرس خطر آرتروز را در آن مفصل افزایش می دهد. چاقی همچنین ممکن است اثرات متابولیکی داشته باشد که خطر آرتروز را افزایش می دهد.
- آسیب دیدگی مفصل در گذشته نیز با افزایش خطر بروز آرتروز همراه است.
آرتروز چگونه درمان می شود؟
هیچ درمانی برای آرتروز وجود ندارد، اما ترکیبی از روشهای درمانی می توانند به تخفیف علائم و عوارض ناشی از آرتروز کمک کنند که شامل موارد زیر می شود:
کاهش سطح فعالیت مفصل مبتلا به آرتروز از شدت تخریب غضروف مفصلی می کاهد.
در صورتی که فرد اضافه وزن داشته باشد ضروری است که با ورزش و رژیم غذایی وزن خود را به حد تعادل برساند تا فشار کمتری بر مفاصل مبتلا به آرتروز وارد شود.
داروهای مسکن و ضدالتهاب برای تسکین علائم آرتروز توصیه می شوند.
فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی یکی از روشهای موثر در تسکین علائم آرتروز و جلوگیری از پیشرفت تخریب غضروف مفصلی هستند که با مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی رایبد (فیزیوتراپی خوب در شهر دماوند) می توانید از آن بهره مند شوید. ساکنان مناطق پردیس ، گیلاوند ، رودهن و بومهن نیز دسترسی مناسبی به مرکز فیزیوتراپی رایبد دارند و می توانند از خدمات متخصصان با تجربه ما برای درمان آرتروز بهره مند شوند.
وسایل حمایتی مانند عصا نیز در صورت درگیری مفاصل تحتانی مانند مفاصل لگن و زانو از فشار وارده بر مفصل مبتلا به آرتروز در هنگام راه رفتن جلوگیری می کنند و درد و ناراحتی بیمار را کاهش می دهند.
در صورتی که شرایط بیمار با روشهای غیرجراحی قابل کنترل نباشد و آرتروز سبب تخریب غضروف مفصلی شده باشد بحدی که علائم و عوارض ایجاد شده برای بیمار سبب ناتوانی در انجام فعالیت های روزمره شده باشد جراحی به عنوان آخرین گزینه درمانی توصیه می شود.